Under 2024 har Täpp Lars Arnesson fördjupat sig i laskningar och dekorationer av skinnbyxor.

“Jag har under en del av 2024 haft möjlighet att fördjupa mig i laskningar och dekorationer av skinnbyxor. Tiden har varit mycket intressant och jag har haft möjlighet att skaffa mig en stor bildbank för att jämföra mönster och tekniker. Jag har undersökt nytillverkade byxor och äldre byxor ur privata samlingar och museala samlingar både i Sverige, Norge och USA. Byxor som har en tydlig hemvist i ett lokalt dräktskick och typiska modeplagg från en specifik tidsepok. De plagg jag haft möjlighet att se på här i Sverige kommer från Dalarna, Värmland, Skåne, Hälsingland och Sörmland. Undersökningarna av olika laskningar och dekorationer på byxor från olika platser och länder har gjort det väldigt tydligt att jämföra modeinfluenserna. Och att se vad som har varit ”viktigt” vid dekorering av byxorna. Vad som har värderats genom tiderna.

De museer och hembygdsgårdar jag besökt är Dalarnas museum i Falun, Norskt folkemuseum i Oslo, Hallingdal museum i Nesbyen, Ekshärads hembygdsgård i Värmland, Edsbyns museum i Hälsingland, Colonial Williamsburg Virginia USA samt Malungs gammelgård.

Hela studien gav mig blodad tand och har börjat att göra en publikation med instruktioner och mönster på olika laskningar och dekorsömmar.

Slutsatser jag kommit fram till i mina undersökningar och jämförelser mellan byxor från olika socknar och modeplagg. Är att de laskningar som idag ”hör till” en specifik folkdräkt finns att finna på flera ställen både i och utanför Sverige. Laskningsmönstren på våra byxor har sitt ursprung i den modeepok som för tillfället var rådande. Samt att Laskade mönster kunde ersätta hela sömnadstekniska detaljer.
/ Täpp Lars Arnesson

Steg för steg:

ritar mönster på ett papper

syr på maskin

hålmarkerar för hand

syr för hand

laskning_färdigt resultat_glad_man visar

Inom kort kommer filmerna som blev resultatet av denna studie att publiceras på TäppLars Youtube sida.

www.youtube.com/@tapplarsarnesson

 

INSTITUTET FÖR SLÖJD OCH HANTVERK

SÄTERGLÄNTAN

slöjd på fritid

KULTURSKOLA

på gång

AKTUELLA HÄNDELSER